Hjulia, huller om buller

Direktlänk till inlägg 3 september 2009

En liten förklaring...

Av Julia - 3 september 2009 18:32



...den 30 mars 2008 drabbades jag av stroke och blev totalförlamad i vänstra kroppshalvan. Sen dess har jag tränat upp och väckt min "döda" vänstersida. Jag kan stå upp och litar på att benet och foten som jag nästan inte känner att den finns, faktiskt bär mig om jag tar det försiktigt. 


Jag har lärt mig att gå igen med hjälp av bock och klarar ca 10-15 meter.


Jag har lärt mig att klara av saker på ett nytt sett. Övat upp och "hittat" rörelseförmågan lite grann igen.


För att försöka förklara hur det var i början , brukade jag be mina vänner att bre en smörgås med bara en hand! Att försöka hyvla en ostskiva... Numera kan jag använda vänstra handen lite, fixar mackan med ost (om ostbiten inte är för liten) utan problem. Jag kan diska, det ultimata testet var att skala potatis och andra rotfrukter... Det är inte lätt och det tar tid, men jag klarar det.


Man måste vara något av en uppfinnare för att göra vardagliga saker, hitta på nya lösningar på nästan allt. Ett knepigt exempel är att trixa på sig en BH med bara en hand... Strumpbyxor är ett minne blott (anväde sällan dem i och för sig innan jag blev sjuk), att knäppa en blus är en utmaning. 

Ta dig tid och prova, så får du se lite av hur min vardag ser ut.


Det är absolut inte synd om mig, jag lever och har inga mentala skador, bara motoriska. Hellre sitter jag i rullstol än har afasi, minnesproblem och dylikt. Jag har haft tur i oturen!


Lever ett lyckligt liv med jamisarna och min älskade man, nästan som förr, men visst har vi fått ändra vårt liv efter min sjukdom. Det jag saknar mest är friheten, att kunna ta bilen åka nånstans själv, när jag vill. Hämta maken vid bussen på fredagarna... kunna plocka svamp och bär.

Elrullstolen har gett mig en viss frihet, liksom färdtjänsten, men jag är ovan vid att behöva be om hjälp med vissa saker. Ska jag nånstans måste det planeras. Det är bara att gilla läget. Jag har tränat hårt och bevisat att jag kan klara vardagen utan hjälp! (Vilket sjukvården inte var säker på i början!)


 /Julia

 
 
Tina

Tina

3 september 2009 20:38

Det är jättestark av dig att komma tillbaka så mycket kroppsligt och jag håller med hellre rullstol än det andra.
Jag hade ett jättediskbrock 2002 som jag blev akut opererad för och dessförinnan var jag helt sängliggande i 3 mån. Det var tufft att komma tillbaka med alla muskler om försvinner så snabbt.
Läkarna sa att det var på håret att diskmassan hade klippt av ryggmärgen eftersom det gick inåt. Jag är tacksam varje dag för att det inte hände.

Ha det bra!

http://aamor.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Mimosa

3 september 2009 23:37

Tycker det är hemskt tråkigt att du råkat ut för detta, o berömmer dej för att du trots detta orkar vara positiv o kämpar på! Jag hade gått ner mig i skorna, garanterat..jag klarar inte sånt,alltså mitt psyke håller inte. Finns det chans du blir, om inte helt bra, nästan helt bra med vidare träning o så? Kanske svårt veta utsikten för det nu? /Mimosa

 
Yvonne

Yvonne

4 september 2009 07:14

Tack för förklaringen! =)
Förstår att du måste bli frustrerad många gånger då det inte fungerar så som det gjorde innan. Men jag tycker att du och din man fixar allt jättefint! Och som du säger så blir man ju uppfinningsrik när någon kroppsdel slutar att fungera!

Ha en fin dag vännen!
Kram!

http://yvonnes-blogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Flingungen

4 september 2009 11:38

Vet inte vad jag ska skriva, som inte redan är sagt! Är så otroligt kul och underbart att läsa om dina framsteg och hur du kämnpar på. Visst, är ju så det måste vara - antingen gör man det bästa av situationen, eller så ger man upp!

Fortsätt som du gjort hittills! Att du mår bra och gör framsteg är viktigast, även om en del saker tar längre tid!

/STOOOR KRAM på dig från mig och mjuka nosbuffar från mina båda fjunbollar! :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Julia - 24 december 2012 07:23

    Jag önskar er alla en trevlig Julafton!     /Julia med familj ...

Av Julia - 23 december 2012 16:47


  Jul-Hälsningar från Julia!   Vill ni hälsa på så finns vår nya blogg här: http://hjuliahullerombuller.blogspot.se/ ...

Av Julia - 24 augusti 2011 09:37


...jag tackar er alla som besöker min blogg fortfarande trots att jag har flyttat hit. Några kommer varje dag i alla fall  .    Men nu har jag en oerhört viktigt budskap!        Vi måste hjälpas åt igen! Sprid bannern med budskapet om ...

Av Julia - 29 maj 2011 08:34


    Jag har flyttat!!!   hit     Välkommen! Glön inte att uppdatera om du har mig i din länklista!   /Julia                           ...

Av Julia - 27 maj 2011 19:42

      Jag har efter lång övervägande bytt bloggplats till Blogger. Bloggen kommer i strort sätt se ut som vanligt, men på en ny adress. Jag provar ett tag i alla fall. De har alla de typsnitten jag vill ha och en massa annat kul.   Denna...

Presentation


Mina (p)älsklingar
Smulan sitter upp och Amanda ligger ner.

Klockan är:

Klicka på tassen på olika ställen å se vad som händer!

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Dagens väder

MATA HAMSTERN! Klicka nånstans i bilden, så ramlar en matkula ner som den äter upp!

Fyrbenta vänner

Bloggvänner

Kattlek *fniss*

Fråga mig om du vill veta nåt :)

2 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Tassa in å skriv en rad

Jag på "Fejjan"

Vänner som har hälsat på


Ovido - Quiz & Flashcards